eli markkinat ovat onnellisesti ohi. On siis aika yrittää keskittyä joululahjoihin ja muihin keskeneräisiin juttuihin, kuten jouluvalmisteluihin noin yleensä... Jouluunhan on siis vielä runsaasti aikaa, taitaa olla peräti pari viikkoa vielä...ei mitään stressiä, yhtään itse tehtyä lahjaa ei ole valmiina eikä ainuttakaan ostettuna, huusholli on siivoamatta ja ruoat miettimättä, tekemättä ja ostamatta. Ja joulukirjeet pitäisi lähettää viimeistään perjantaina eikä ole vielä olemassa kirjettä, postituskuoria, osoitetarroja eikä mitään muutakaan. Mutta onneksi on se kuuluisa viime tippa, jota ilman ei ainakaan keskiäkäisen huushollissa koskaan tulisi mitään valmista.

Tämän vuoden markkinoita valmistellessa kävi kieltämättä mielessä, että voisi kai noita arpajaisvoittoja vääntää vaikka tammikuusta alkaenkin... ja voi olla, että ensi vuonna näin käykin. Tai sitten ei, mahdollisuuksia on paljon. Nyt on kuitenkin vielä pysyttävä tämän vuoden puolella ja tässä joulussa.

Keskeneräisten töitteni lista lisääntyi Kuopukselle aloitetulla pipolla, jonka neulominen alkoi kahden illan jälkeen puuduttaa, joten otin työn alle pari virkkaamalla toteutettavaa patalappua. Niistä tulee osa kahta "keittiöenkeliä", joista puolestaan tulee joululahja. Noihin enkeleihin täytyy vielä joko virkata tai neuloa kaksi tiskirättiäkin mukaan.  Pari muuta keittiöenkeliä kaipaa ainoastaan noita tiskirättejä, ostin ohimennen pari keittiöpyyhettä ja niiden kanssa samaa sarjaa olevat patalaput, joten noista kahdesta keittiöenkelistä tulee 2/3 -ostokamaa.

Olen monta kertaa syksyn aikana pohdiskellut, kenelle kaikille tekisin itse lahjat, mutta koska lahjojen teko sattuneesta syystä nyt on jäänyt näin myöhäiseksi, lista tulee lyhenemään radikaalisti. Aviosiipan vanhemmalle veljelle ja hänen vaimokkeelleen aion neuloa viinipullopussin tai ehkä kaksikin, ja ostaa niihin myös sisällöt. Aviosiipan nuoremmalle veljelle ja hänen vaimolleen oli mielessä jonkinlainen saunasetti, mutta saa nähdä, ehdinkö neuloa heille pesusienet. Saunatuoksuja voisi hankkia, samoin jotain muuta pientä hemmotteluhommaa, ja tietysti jonkinlaiset istuinaluset olisivat hyvät laittaa mukaan. Osa täytynee ostaa, mutta kaipa nuo pesusienet ehtii neulomaan. Heidän tyttärelleen olin melkein luvannut neuloa villahaalarin, mutta tänä talvena sille ei taitaisi kauheasti olla käyttöä, joten ehkä laitan mukaan pikkuneidille jonkin itse tehdyn lelun ja saunasettiin oman pesusienen, ja vielä mukaan lupauksen jostakin mukavasta asusteesta kevääksi.

Omalle isoveljelleni olen vakaasti päättänyt tehdä jotakin mukavaa itse. Hän on ainakin ajoittain solmioihmisiä, joten pari itse neulottua solmiota voisi olla kova juttu. Lisäksi on mielessä pyörinyt monenlaisia käytännöllisiä kotilahjoja: isoveljelle voisi olla mukava antaa jonkinlainen vessa- tai keittiösetti, mutta voi olla, ettei aika enää riitä siihen. Isoveljen naisystävälle teen joka tapauksessa muutaman pienen säilytyskorin tapaisen hänen asuntonsa sisustusväreissä, virkkaan ne hahtuvasta ja huovutan, ja ostan sitten jotain pientä kivaa niihin mukaan.Voi olla, että pari tuoksupussiakin voisi olla kiva laittaa mukaan.

Lapsille teen unisiepparit, kehikot ovat jo valmiina, samoin ostin nahkanauhoja kehikkojen päällystykseen, mutta vielä on tekniikka kokeilematta ja sitä rataa myös siepparit tekemättä. Omille vanhemmillenikin teen jotain mukavaa, mutta vielä on keksimättä mitä... Katsotaan nyt, eiköhän tämäkin asia vielä tästä valkene, kunhan joulu lähenee.

Aviosiippaa olen omatekoisilla jutuilla lahjonut isänpäivänä, joten jouluna hän saa ostolahjan. Aviosiipan vanhemmille eli anopille ja apellekin pitäisi jotain kehittää, ja oikeastaan anopille on lahja jo pohdittuna, mutta appi ei olekaan ihan helppo tapaus. Mutta eiköhän sekin tästä vielä valkene.

Ja sitten on tietysti vielä epälukuinen määrä muita lahjottavia, kuten lasten opettajat, pari työkaveria yms. Tällä viikolla vain on iltaohjelmaa niin paljon, etten oikein osaa edes miettiä, missä välissä ehtisin edes aloittaa lahjojen teon, mutta aina vain on sitä aikaa jostakin löytynyt. Tänä iltana toivon saavani itsestäni irti sen verran, että saisin viimeaikaisten töiden kuvat ladattua tuonne kuvagalleriaani, mutta voi olla, että Kuopuksen viimeiset jumppatreenit vievät minustakin mehut - täytyy singahtaa sillä aikaa ostamaan synttärilahjaa hänen luokkakaverilleen, synttärit ovat huomisiltana.

Mutta vielä markkinoista: kojumme tuotto oli jälleen kerran hyvä, ja ihmetellä vain täytyy, miten ihmisistä löytyy joka vuosi halua kantaa oma kortensa kekoon. Pienistä puroista on vuosien mittaan jo kertynyt aika mahtava virta, euroja on kasassa kunnioitettava määrä, ja kaikki ne ovat lukuisten ahkerien kätten töistä meille kertyneitä. Minä en suinkaan ole ainoa ahkera, onneksi meitä on monta ja onneksi meillä kaikilla on omat mieltymyksemme ja ahkeruusalamme.

Vielä koskaan en ole onnistunut markkinoilla käymään tuhlaamatta itsekin sinne huomattavaa summa, eikä tämäkään vuosi ollut siinä suhteessa minkäänlainen poikkeus. Löytyihän sieltä toki ainakin yksi joululahjakin, joten kaikki hankittu ei ollut vain omaksi ilokseni. Mutta pääasiassa ostin lankaa, kuten aina. Huopuvia villalankoja kertyi ehkä kilon verran tai jopa hieman ylikin, aivan ihania värejä ja monenlaista koostumustakin. Erityisen iloinen olin aivan upeasta terran ja ruskean sävyjä loimottavasta vyyhdestä villalankaa, josta varmasti tulee jotain aiva erityisen ihanaa minulle itselleni... sitten ensi vuonna. Valkoiset, punaiset ja metsänvihreät hahtuvat pääsevät varmaankin jo joululahjakäyttöön. Järjestelin eilen illalla markkinoilta kotiuduttuani lankahuonettani, ja keräsin kaikki huopuvat lankani samaan isoon säilytyskassiin... niitä ei olekaan aivan vähän, sillä syksyinen Tallinnan reissu ja nyt nämä markkinat ovat paisuttaneet varastoa aika lailla.

Muuta markkinoilta löytynyttä ihanuutta olivat kahden eri sepän taidokkaat korut (upea taottu solki villahuivien seuraksi sekä kaularisti) kuin myös pirteän nuoren käsityöläisneitosen vanerista sahattu rintakoru. Ja tietysti ostin omasta kojustamme mukaan muutaman pienen piparimökin sekä hapankaalia... Täytyy kuvata myös nuo ostokset, ja laittaa niistäkin postausta jossain vaiheessa tänne...