Näihin kannattaa sitten suhtautua ainakin hienoisella huumorilla, sillä ompelutaidossa minut voittaa lähes jokainen keskiverto yläasteen oppilas, mutta viis siitä!

Pehmokilpparin "ohje"

1140908.jpg

Materiaaliksi tarvitset tukevaa puuvillakangasta, farkkukangasta tms. Kuvan kilppareissa on käytetty Ikean verhokangasta sekä vanhoista farkuista kierrätettyä kangasta. Lisäksi tarvitset ns. turvasilmät (kuvassa) tai pari pientä mustaa helmeä silmiksi tai voit myös kirjoa silmät.

Kilpparin ohje syntyi aivan ex tempore, kun mietin mitä tehdä reilun metrin mittaisesta pätkästä Ikean tukevaa verhopuuvillaa, jossa on tuollaisia värikkäitä pyörylöitä vaaleansinisellä pohjalla. Mieleeni tuli melkein heti, että kuvio muistuttaa kilpikonnan selkäkilven kuviointia, ja siitähän se sitten lähti... maalimainosta siteeratakseni.

Näissä kilpikonnissa vatsa, jalat ja pää ovat siis kierrätettyä farkkukangasta, yhteen kilppariin käytin myös tukevaa puuvillaneulosta kierrätettävästä kauluksellisesta T-paidasta.

Kilpikonnaan ei ole minkäänlaista kaavaa, vaan kaikki kappaleet on leikattu täysin vapaalla kädellä. Kilpikonnan selkäkilven "kaavaksi" käy vallan mainiosti vaikkapa ruokalautanen, mikäli käytettävissäsi ei ole sellaista kuviokangasta, jossa kilven muoto tulisi valmiina kuin manulle illallinen.

Leikkaa sopivista kankaista kaksi samankokoista pyörylää tai soikiota vatsaksi ja selkäkilveksi. Leikkaa päätä varten kilven kokoon sopivassa suhteessa oleva pitkän suorakaiteen muotoinen kappale, ja jalkoja varten neljä samankokoista suorakaiteenmuotoista kappaletta. Kuvassa olevien kilpikonnien vartalon läpimitta on suuremmalla n. 15-17 cm, pienemmällä 12-14 cm. Päiden leveys on n. 5-8 cm, pituus 7-10 cm. Jalkojen pituus 5-10 cm ja leveys 2-3 cm. Hännäntöpöllä on kolmionmuotoinen kappale, muutaman sentin mittainen.

Ompele ensin pää: taita kankaankappale kahtia oikeat puolet vastakkain, ja ompele sivusaumat niin, että pään "suupuoli" on hieman kulmista pyöristetty. Kiinnitä tässä vaiheessa turvasilmät tai helmisilmät paikoilleen. Täytä päätä vanulla niin, että "kaulakohta" jää tyhjäksi.

Ompele sitten jalat: taita kankaankappaleet kahtia oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat pyöristäen "varvaspäätä" hieman. Käännä jalat oikein päin esim. neulepuikkoa apuna käyttäen. Varo tekemästä jalkoja liian kapeiksi, niiden kääntäminen on käytännössä silloin mahdotonta tai ainakin hermoja raastavaa puuhaa, varsinkin jos käytät joustamatonta kangasmateriaalia... =) Älä täytä jalkoja paitsi jos teet kilpikonnastasi suurehkon, yli 25 cm läpimitaltaan olevan kainalokaverin. Siinä tapauksessa että täytät jalkoja, täytä jalat ainoastaan kärjestä, jätä varteen tyhjää tilaa.

Ompele häntä pienestä kankaapalasta: leikkaa ensin suorakaide, jonka taitat kahtia ja leikkaa sitten palasta kolmion muotoinen. Ompele sivusaumat ja käännä häntäkappale oikein päin.

Nyt sinulla on kaikki kilpikonnan osat valmiina. Koska minulla on käytössäni kolmilankasaumuri eikä lainkaan ompelukonetta, ompelen kilpikonnani "kertarykäisyllä" valmiiksi. Tätä tapaa voi toki käyttää myös ompelukoneella ommeltaessa, mutta se on kehitetty erityisesti saumuria varten. Saumurihan leikkaa kaiken ylimääräisen kankaan pois, joten kilpikonna on ommeltava niin, että kaikki ulkonevat osat (pää ja jalat) jäävät vartalokappaleiden muodostaman pussin SISÄPUOLELLE, eli kaikki kappaleet kiinnitetään vatsa- ja kilpikappaleiden väliin niin, että ainoastaan lyhyt pätkä niistä jää näkyviin. Kiinnitä ensin pää nuppineuloilla siihen kohtaan, missä kuvittelet pään sijaitsevan - soikion muotoiseen vartaloon siis jompaankumpaan kapeampaan päähän, pyöreässä ihan mihin kohtaan vain.  Muista, että silmien tulee olla "ylöspäin" eli kohti selkäkilven oikeaa puolta, ja katso, että kilpikonnan "kaulasta" jää sentin verran näkymään kilpikappaleen ulkopuolelle. Sen jälkeen kiinnitä jalat pareittain vastakkaisiin kohtiin niin, että niistä jää vartalon ulkopuolelle näkymään sentin verran "ylimääräistä".

Nyt sinulla on siis valmiina kaksi vartalokappaletta, joiden oikeat puolet ovat vastakkain ja niiden välissä pääkappale silmät ylöspäin ja jalat pareittain sopivasti vartalon eri puolille kiinnitettyinä nuppineuloilla. Takajalkojen väliin tulisi jäädä kilven koosta riippuen (n. 15 cm läpimittaisen kilven kohdalla n. 8 cm) sopiva väli. Aloita ompelu tästä takajalkojen välisestä tilasta niin, että täyttöaukolle ja hännän paikalle jää tuon kuvitteellisen 15 cm:n läpimittaisen "mallikilpparin" tapauksessa ainakin 5 cm ja mieluummin n. 7 cm:n aukko. Ompele kilpikonnan ympäri reunasauma joko ompelukoneella tai saumurilla siten, että vartalon muoto säilyy halutun muotoisena. Pidä huoli siitä, että kaikki osat (pää ja jalat) tulevat kiinni vartaloon, saumurilla ommellessani itse ompelen reunan kahteen kertaan. Ompelukoneella ommellessa voit niin halutessasi huolitella vielä reunat siksakilla.

Käännä sitten kilpikonnasi varovasti oikein päin, ja presto! sinulla on litteä kilpikonna, jolla on pää ja neljä jalkaa, ja silmät toivottavasti ihan oikein päinkin... Täytä sitten kilpikonnasi vanulla tai vaikkapa villalangan pätkillä sopivan pulleaksi, älä kuitenkaan täytä liikaa. Käännä sitten täyttöaukon reunat sisäänpäin ja asettele hännäntöpö puoliskojen väliin, kiinnitä nuppineuloilla ja ompele täyttöaukko ja häntä umpeen ja kiinni pienillä sievillä pistoilla käsin, tai jos sinulla on ompelukone, surauta pariin kertaa pitävä sauma. Voit myös tässä vaiheessa halutessasi ommella ompelukoneella sauman kiertämään koko kilpikonnaa kilven reunasta tai tikata reunaa käsin.

Näin on sitten taas yksi pehmokilppari nähnyt päivänvalon. Haasteellisemman mallin voit tehdä esim. niin, että teet vartalon erikseen ilman kilpiosaa, teet erillisen kilven vaikkapa laittamalla ohutta vanulevyä kankaankappaleiden väliin ja tikkamalla päältä kilpeen sopivan kuvion. Kiinnitä sitten kilpi joko käsin ommellen tai ompelukoneella vartalon reunaan. Kilpihän voi tässä tapauksessa olla sentin tai kaksi varsinaista vartalo-osaa suurempi läpimitaltaan, jolloin kilven reunat peittävät aidomman näköisesti kilpikonnan jalkoja.

Tässä vielä muutama eri versio omistani malliksi:

1092987.jpg

Ensimmäiset yritelmät: vasemmassa käytetty vatsaan farkkua, jalat ja pää ovat tukevaneuloksisesta T-paidasta kierrätettyjä. Oikeanpuoleinen on ensimmäinen yritykseni, huomaa tukevahkot jalat ja onnettoman huonosti käsin tikattu kaulankohta, tässä kilpparissa vartalo ja pää olivat vielä samaa kappaletta... Eikä näillä raukoilla ole häntiäkään!

1123733.jpg

Ja tässä kuopukselle tehty isohko versio, jonka kilven läpimitta on n. 30 cm. Kilpparin vartalo on täytetty niin pulleaksi, että se vatsallaan lattialla ollessaan on niin korkea, että jalat ja pää "roikkuvat" alaspäin. Tällä kilpparilla on myös jaloissa täytettä, ja hännäntöpö on tehty kierrätettyjen farkkujen sivusauman pätkästä... Siitä kilpparin saa tarvittaessa ripustettua vaikkapa naulaan.

Pehmokilppari voisi olla vaikkapa jyvillä täytettynä lämpö- tai kylmätyyny, vanulla täytettynä lapsen leikkikaveri ja kainaloinen, pieni kilppari oikein tiukasti täytettynä toimisi kivasti neulatyynynä ja iso litteä kilppari kävisi vaikkapa vauvan köllimiskaveriksi lattialle... Mukavia ompeluhetkiä!