kumihanskoilla, salaattikulholla, piirakkavadilla, Nutrilett-sekoittimella ja nuottitelineellä? Jaa-ah, asianhan pitäisi olla ihan selvää kauraa, sillä kaikki nuo ovat välttämättömiä välineitä silloin, kun koolataan. Siis värjätään lankaa. Selvä kuin pläkki, eikö niin?

Minähän en omista viipsinpuita vai miksikä niitä nyt sitten nimitetäänkin, sitä häkkyrää, johon saa nätisti vyyhdittyä lankaa. Koolaamista varten lanka on kuitenkin saatava kerältä vyyhdille (jos siis ei satu olemaan valmiiksi vyyhtilankaa). Koska perhekin on sopivasti poissa ja meikäläinen siis puolivallaton kesäleskipoikamiestyttö, ei ollut edes lapsityövoimaa valjastettavaksi värjäyskotiteollisuuden palvelukseen. Mutta ainahan nokkela nainen keinot keksii! Makuuhuoneen nurkassa aikaansa viettää nuottitelineeni, josta muutaman ruuvin löysäämällä sai vallan kelvollisen vyyhtivälineen:

3712410743_c8cffcf7b6.jpg

Tuon avulla vyyhtesin eilen kymmenkunta kerää lankaa vyyhdille, ja homma sujui rattoisasti katsellen isoveljen ystävällisesti lainaamia Babylon 5 -jaksoja dvd:ltä.  Toisella kädellä kannattelin kerältä tulevaa lankaa ja toisella läiskyttelin nuottitelineen yläosaa ympäriämpäri... Tuossa nuottitelineessähän on myös se hyvä puoli, että telineosa taittuu tarvittaessa kasaan nostamalla tuota telineen alaosaa ylöspäin. Siitä löysäämällä oli valmiit vyyhdet helppo irrottaa telineestä ja sitoa langanpäillä. Jo iltasella innostuin sitten aloittamaan värjäyshommaa, jota jatkoin sitten aamulla heti herättyäni (puoli yhdentoista maissa, köhköh...). Ja eikös vain ole iloisenvärinen lopputulos:

3712426773_c792ba91f4.jpg

Värjäsin Floricaa, Woolia, Nallea, Top Woolia, nimettömäksi jäänyttä kirpparilankaa, vähän seiskaveikkaa ja isoveljeäkin.

3712435493_8a50c92c98.jpg

Tällä kertaa jätin kaikki pätkärääkkäykset ja raitayritykset sivuun ja pyrin vain mahdollisimman solidiin lopputulokseen. Tässä kuvassa etualalla Tropical Punchilla värjättyä Top Wololia, vasemmalla Berry Bluella värjätty seiskaveikka, oikealla reunassa Cherryllä ja jollain muulla punaisella värjätty kirpparilanka ja taustalla näkyy alunperin vanha roosa vintage-Florica, joka ei Black Cherry-kylvystä juuri väriänsä muuttanut. Nuo vyyhdit taitavat päätyä vielä uudestaan värikylpyyn, joskus. Kuvassa ei näy Tropical Punchin "jälkivärillä" vaaleanpunaisen sävyn saanut Isoveli-nöttönen.

3713241882_a8b964dc30.jpg

Ja tässä kuvassa on etualalla Blastin' Berry Cherryllä ja Black Cherryllä värjättyä Floricaa, oikealla takana näkyy Lemonadella ja Orangella värjätty alunperin luonnovalkoinen Nalle, takana pilkottaa Pink Lemonadella ja Strawberry Slammin Kiwillä värjätty Nalle, ja vasemmalla on alunperin vaaleaa lilaa Woolia, joka sai uuden sävynsä Berry Bluen ja Grapen yhdistelmästä.

Lystiä oli! KoolAid-laatikko tosin ei tunnu tyhjenevän sitten millään, vaikka kerrankin päätin surutta pusseja viskoa veden sekaan saadakseni mahdollisimman täyteläisiä sävyjä. No, ihmekös tuo, kun itsekin toin pusseja lisää entistenkin jatkoksi.

Ei täällä pelkästää värjäilty ole, ehei! Perjantaina aloitin, eilen sain valmiiksi ja pingotin ja tänään huivi pääsi jo kuviin:

3712441097_1b41771916.jpg

Tummansinistä seiskaveikkaa (niin jäykkää ja muovisen oloista, että melkein hampaissa narskui tätä virkatessa...), joka pääsi hoitoainekylpyyn valmistuttuaan ja onneksi vähän pehmeni siitä. Malli on tämä oma iänikuinen, joka syntyy yhtään aivoja vaivaamatta. Koukku tällä kertaa 4,5 mm ja lankaa kului 212 g. Tämä löytänee tiensä jonkun sellaisen harteille, jolla on tummansininen feresi.

Tänään kävin Lohjalla museon makasiinissa opettelemassa neulepitsin tekoa (tai opettelemassa ja opettelemassa, osaanhan minä pitsiä neuloa) ja ihmettelemässä neulakinnastekniikkaa. Isänikin siellä ähki ja puhki neulakintaan kanssa...Nauru Pitsinauha pääsi hyvin aluilleen, sain opettajalta kaksi satsia 1,5 mm:n vintage-sukkapuikkoja ihan lahjaksi ja pikaopastuksen hauskojen lankakukkien tekemiseen. Välillä kävin opastamassa ja esittelemässä käsityönäyttelyn puolella, joten hukkaan ei tämäkään vapaapäivä mennyt.

Myöhäisen heräämisen ja värjäysinnostuksen vuoksi on syömäpuoli nyt vähän heikoissa kantimissa, joten jorinat sikseen ja sapuskantekoon! Sitten täytyykin vähän tehdä niitä vähemmän lystejä kotihommia, sillä perhe palaa maisemiin huomenna. Mutta kyllä tästä vielä Babylon 5:n pariinkin aion ehtiä... Kieli ulkona