Muoksia lopussa...

Meillä aloitettiin isänpäivänjuhlinta klo 06:00 tänä aamuna, kun keskiäkäinen täysin luontonsa vastaisesti kampesi itsensä ylös sängystä, painui napsauttamaan kahvinkeittimen (valmiiksi illalla ladatun) päälle ja meni herättelemään lapsia. Lapsukaisten kanssa sitten yhdessä mentiin laulamaan aviosiipalle onnittelulaulua ja annettiin lahjat: kuopus oli kerhossa tehnyt vohvelikankaisen pyyhkeen (klassikko!) ja esikoinen mamman ja minun avustuksella JYP-kirjanmerkin minun hankkimani Tiki-kirjan väliin (lätkää paremmin tuntemattomille tiedoksi, Tiki on siis Esa Tikkanen, vaikka kuinka moninkertainen Stanley Cup-voittaja). Lapset olivat myös tehneet hienot kortit isälle, minä tyydyin ostokorttiin, jossa oli lievästi sarkastinen sanoma: "Onko mitään parempaa kuin katsoa urheilua televisiosta? Kyllä! Katsoa urheilua ja juoda olutta!". Tänään katsotaan taas, kuinka maajoukkue ottaa mittaa rakkaimmasta vihollisesta eli Ruotsista.

***
Ja sitten pääaiheiden pariin: käsitöitä on siis valmistunut kuluneella viikolla jonniin verran. Tässä ensin kuvaa neljästä piposta, jotka kaikki päätyvät markkinoille arpajaispalkinnoiksi:

1051778.jpg

Kirkkaanpunaisessa ja harmaa-punaisessa lankana isoveli, keskellä takana oleva vanhan roosan värinen on neulottu eBaystä hankitusta englantilaisesta langasta ja takana vasemmalla oleva on Schachenmayerin Boston-lankaa, Ketunpää-tuotteen alennusmyynnistä hankittua kamaa. Mukava lanka, muuten, varsinkin pipomatskuksi. Akryyliä tosin on enimmäkseen, mutta villaa sen verran, ettei varmaankaan päätä palella - eikä kutita.

Tuossa Boston-pipossa näkyy Barbara Walkerin mallineuleistosta löytämäni ribbimalli, josta sain uuden idean käyttää sitä pesukintaissa, joskin käytän niissä tuon neuleen nurjaa puolta. Tuota piti heti päästä kokeilemaan, joten eilen syntyi jo pari pesukinnasta ja kolmas on toki jo puikoilla. Tässä kuvia kahdesta ensimmäisestä:

1051777.jpg

Taaimmaisessa vihreäsävyisessä on lankoina Lidlin puuvillalanka (taisitte jo tunnistaakin...) sekä virosta tuotu pellavalanka toisena säikeenä lisäkarheutta antamassa. Etualalla olevan pesukintaan lanka on eilistä kirpparilöytöä: puoli kiloa Pingouinin tuollaista haalean vaaleanpunaista lankaa, jossa 97% on puuvillaa ja loput keinokuitua maksoi 3 euroa. Langassa on kahdenlaista säiettä, tuo vaaleanpunainen on suht sileää, mutta sen ympärille kiertyy sellainen valkoinen "kierrehapsuinen" säie, ja neuloessa pinnasta tulee mukavan karhean ja froteisen tuntuista - eli siis vallan omiaan pesukintaaseen. Kaverina neuloin vielä valkoista kotiväkeä, niin tuli vähän jämäkämpi kinnas.

1051774.jpg

Tässä vielä vähän lähikuvaa neulepinnasta. Se muistuttaa harvaa helmineuletta, ja taitaa siis oikeastaan ollakin sellaista, sillä tässä mallineuleessa pelataan ainoastaan oikeilla ja nurjilla silmukoilla.

Jos nyt jollakulla on pesukintaan pula, niin laitanpa tähän pikaohjeen:
Lankavalinta on vapaa, mutta itse suosin puuvillalankoja ja kalastajalankaa tai pellavalankaa yhdessä. Kuvassa näkyvä Lidlin Coloradosta ja virolaisesta pellavasta toteutettu pesukinnas on neulottu 4 mm:n sukkapuikoilla (ehkä hieman liian pieni puikkokoko, 4,5 mm tai 5 mm olisi ehkä parempi) ja 4 mm:n pyöröpuikolla.
Riippuen puikko- ja lankavalinnasta ja kätesi koosta luo 32-36-40 (silmukkamäärän on oltava neljällä jaollinen) silmukkaa (jätä luontipäähän reilu aloituislanka, n. 40-50 cm) sukkapuikoille ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo ensin makusi mukaan joko 1o, 1n- tai 2o,2n -ribbiä 4-10 kerrosta, ja aloita sitten mallineule:
1. kerros:* 3o,1n *, toista kerroksen loppuun asti
2. kerros: 1o, *1n, 3o*, toista kerroksen loppuun asti, viimeinen mallikerta päättyy 1n, 2o
Näitä kahta kerrosta toistetaan, kunnes pesukinnas on riittävän pitkä eli peittää peukalon tyvestä alkaen kaikki sormet, omissani kintaan pituus on noin 20-21 cm, mikä lienee riittävä isoon naisen ja keskikokoiseen miehen käteen.
Kun kinnas on riittävän pitkä, kavennetaan yhden kerroksen aikana silmukkamäärä puoleen neulomalla koko kerros 2 s oikein tai takareunastaan yhteen. Tällä kerroksella kannattaa myös jakaa silmukat kahdelle sukkapuikolle tasan, sillä viimeisellä kerroksella päätellään työ neulomalla. Tänä kannattaa tehdä poikkeuksellisesti neuleen oikealla puolella, sillä pesukinnas käännetään valmistuttuaan nurja puoli päällepäin, ja näin sille puolelle jää siistimpi päättely. Päättele siis langanpää neuleen oikealle puolelle, käännä työ ja virkkaa aloituspään langasta ketjusilmukoita siten, että saat sopivan kokoisen ripustuslenkin. Kiinnitä ketjusilmukkaketjun pää kintaaseen ketjun aloituskohdan viereen piilosilmukalla, kiristä kunnolla ja pujottele sitten loppulanka siististi kintaan sisäpuolelle.
Ja sitten vain pesulle tai pakkaamaan kinnas saippuan kanssa pukinkonttiin!

***
Edit-sisko pistäytyi taas kylässä klo 19: päivä on mennyt pyykkiä pestessä - siis aamupäivä - ja siinä sivussa sain neulottua loppuun kolmannen pesukintaan, tuosta kirpparilangasta. Kahden tienoissa ajelimme vanhempieni luokse syömään isänpäiväpäivällistä, ja otin sinne mukaani äidin keskeneräisen pipon, joka tulikin sitten siinä syömisen ja seurustelun lomassa valmiiksi, ja jätin sen äidilleni pingottumaan ja kuivumaan. Lankana oli vaaleansininen Wool, ja mallihan oli suurinpiirtein sama kuin Kuopuksen roosassa pipassa, eli tuollainen baretti/baskeri/bonetti.

En ollut muistanut (hyi minua!) tehdä tai hankkia omalle isälleni isänpäivälahjaa, joten otin mukaani pinon arpajaisvoitoiksi tehtyjä pipoja, joista annoin isän sitten valita itselleen mieleisimmän. Hassua kyllä, hän olisi valinnut sen, jonka tein ensin omalle siipalleni (joka sitten halusikin toisen...ne miehet!), mutta päätyi sitten äitini suosituksesta siihen vaaleanharmaaseen (jonka itse mieluiten hänelle lahjoitinkin - sopii hyvin yhteen hänen harmaantuneen partansa kanssa =)...). Näin ovat siis vanhempani kummatkin saaneet minulta uudet pipot, joten nyt kelpaa sitten talven tulla...

Langankulutukseen merkitsen siis näiden valmistuneiden töiden osalta 38 g pesukintaasta ja 70 g piposta. Marraskuun langankulutus edistyy hyvin!

Kun yksi arpajaispipa nyt tuli lahjoitettua pois, täytyy tehdä uusi tilalle, joten nappasin paksuille puikoille ruskeaa Bostonia, ja uusi pipo on siis puikoilla tulossa ja mikäli vanhat merkit paikkaansa pitävät, valmistuu myös tänä iltana. Mutta nyt lätkämatsia katsomaan - kiire!