Työpaikan lehtikierrossa pöydälleni laskeutui viimeinkin helmikuun Fakta, josta bongasin sitten kerrassaan ilahduttavan pikkujutun:

"Lemmikillä allergiaa vastaan?"

"Suojaaviksi tekijöiksi allergiaa vastaan osoittautuu suomalaistutkimuksen mukaan lasten vanhempien elinkeinona maanviljelys ja lemmikkieläinten pito erityisesti varhaislapsuudessa. Tulos osin vahvistaa, osin kumoaa aiempia havaintoja. 'Likainen', runsasmikrobinen ympäristö näyttää kuitenkin saavan aikaan laaja-alaisen toleranssin ympäristön eri allergeeneja kohtaan. Allergiaepidemiassa näyttääkin olevan kyse enemmän allergialta suojaavien tekijöiden katoamisesta kuin allergiaa aiheuttavien riskitekijöiden voimistumisesta. Ihmisen immuunijärjestelmällä ei ole ollut tarpeeksi aikaa sopeutua nopeasti muuttuneeseen kaupunkimaiseen ympäristöömme ja elämäntapaamme."

Tähän lopputulokseen on päätynyt professori Tari Haahtelan tutkimusryhmä, joka on tutkinut allergiaa Suomessa ja Venäjän Karjalassa.

Kuvitelkaa, tutkimuksen mukaan Suomessa lasten allergisen herkistymisen riski on nelinkertainen ja äideillä 2,4 -kertainen Venäjään verrattuna.

Minä olen aina ollut samaa mieltä - siksi meillä ei siivota turhan usein, eikä tulla siivoamaan vastaisuudessakaan... =) Kaikki paskaäidit, riemuitkaa! Ja kunnon äidit, unohtakaa nyt ihmeessä se jokaviikkoinen siivous... ettehän toki halua lapsienne tai itsennekään altistuvan turhaan allergioille...

Ja sitten: olen ainakin puolitosissani tämän suhteen, ettäs tiedätte!