Tältä sivulta löytyvät omat neulemallini. Uusimman lisään aina päällimmäiseksi.

  1. Kauluri
  2. Kännysukka
  3. Pesukinnas
  4. Nunnu (pehmolelu)
  5. Pesusieni

Kauluri (noin 140-150-senttiselle lapselle), lisätty 10.3.2008

1361107.jpg

Kauluri on neulottu Novitan Nina-langasta (50 % merinovillaa, 50 % keinokuitua) 3,5 mm:n puikoilla. Tämänkokoiseen kauluriin ja näillä puikoilla lankaa kului tasan 50 g eli puolet kerästä, n. 140 m lankaa.

Luo pyöröpuikolle (60 tai 80 cm) tai sukkapuikoille 96 silmukkaa ja neulo 2o, 2n -ribbiä n.20 cm. Lisää sitten jokaisessa nurjassa välissä 1 silmukka nostamalla kahden silmukan välinen lanka ja neulomalla se kiertäen nurin. Lisäyskerroksen päättyessä silmukoita on 120. Mikäli olet tähän asti neulonut sukkapuikoilla, vaihda tässä vaiheessa pyöröpuikkoon. Neulo 2o, 3n -ribbiä n. 3 cm, ja tee jälleen lisäykset: lisää 1 silmukka nurjalle ja neulo se kiertäen nurin. Lisäyskerroksen päättyessä silmukoita on 144. Neulo 2o, 4n -ribbiä n. 3 cm ja tee sitten viimeiset lisäykset edellisten kertojen tapaan. Lisäyskerroksen päättyessä silmukoita on 168. Neulo näillä silmukoilla vielä n. 3 cm 2o, 5n -ribbiä. Neulo sitten reunus: neulo joka toinen kerros oikeaa, joka toinen nurjaa (ainaoikeinneule pyörönä) kuuden kerroksen ajan, ja päättele silmukat erittäin löyhästi (vaihda tarvittaessa paksumpi pyöröpuikko päättelykerrokselle) neuloen ainaoikeaa. Päättele langat ja ota kauluri käyttöön!

Kännysukka eli lämmin koti kännykällesi (lisätty 27.1.2008)

1241478.jpg

Kännysukkia olen tikutellut seiskaveikan ja jussin jämistä, ja käyttänyt 3,5 mm:n sukkapuikkoja. Ohje on lyhykäisyydessään tällainen: luo kolmelle puikolle jokaiselle 8 silmukkaa, yhteensä siis 24 silmukkaa. Yhdistä pyöröneuleeksi ja neulo 2o, 2n resoria noin 5-7 cm. Sitten neulo sileää, kunnes pussi on riittävän pitkä kännykällesi, eli känny mahtuu miltei kokonaan sileäneuleiseen osaan, mutta ei aivan. Kavenna sitten seuraavalla kerroksella kerroksen puolivälissä ensin tekemällä ylinostokavennus, sitten neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen, neulo kerros loppuun ja kavenna kaksi viimeistä silmukkaa ylivetokavennuksella ja seuraavan kerroksen ensimmäiset silmukat neulo oikein yhteen. Neulo yksi kerros ilman kavennuksia, tee kavennukset vielä kertaalleen ja neulo seuraava kerros ilman kavennuksia - sinulla pitäisi olla nyt 16 silmukkaa puikoilla. Siirrä tämän kavennuksettoman  kerroksen aikana silmukat kahdelle puikolle. Käännä neuleen nurja puoli näkysälle ja päättele silmukat ns. kolmen puikon päättelynä so. neulomalla. Päättele langat ja sujauta kännykkä uuteen, lämpöiseen kotiinsa. Resoria varten voit tarvittaessa ottaa vielä puolta numeroa tiukemmatkin puikot, sillä sukassa ei ole mitään sulkemissysteemiä, kun resori on riittävän pitkä ja napakka känny pysyy sukan sisällä hyvin, kunhan ei ihan nurinperin roikota ja ravistele.

Kännysukan voit koristella esim. kirjomalla siihen vaikkapa kukkasen tai pääkallon, lisäämällä neulokseen helmiä tai neulomalla sileään osuuteen pitsineulekuvioita. Kirjoneuleena toteutettavasta kännysukasta tulee mukavan pehmoinen ja hieman paksumpi koti puhelimellesi.

Pesukinnas (lisätty 12.11.2007)


1051776.jpg

Lankavalinta on vapaa, mutta itse suosin puuvillalankoja ja kalastajalankaa tai pellavalankaa yhdessä. Kuvassa näkyvä Lidlin Coloradosta ja virolaisesta pellavasta toteutettu pesukinnas on neulottu 4 mm:n sukkapuikoilla (ehkä hieman liian pieni puikkokoko, 4,5 mm tai 5 mm olisi ehkä parempi) ja 4 mm:n pyöröpuikolla, tuo kirpparilöydöstä neulottu kinnas on tehty 5 mm:n puikoilla.
Riippuen puikko- ja lankavalinnasta ja kätesi koosta luo 32-36-40 (silmukkamäärän on oltava neljällä jaollinen) silmukkaa (jätä luontipäähän reilu aloituislanka, n. 40-50 cm) sukkapuikoille ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo ensin makusi mukaan joko 1o, 1n- tai 2o,2n -ribbiä 4-10 kerrosta, ja aloita sitten mallineule:
1. kerros:* 3o,1n *, toista kerroksen loppuun asti
2. kerros: 1o, *1n, 3o*, toista kerroksen loppuun asti, viimeinen mallikerta päättyy 1n, 2o
Näitä kahta kerrosta toistetaan, kunnes pesukinnas on riittävän pitkä eli peittää peukalon tyvestä alkaen kaikki sormet, omissani kintaan pituus on noin 20-21 cm, mikä lienee riittävä isoon naisen ja keskikokoiseen miehen käteen.
Kun kinnas on riittävän pitkä, kavennetaan yhden kerroksen aikana silmukkamäärä puoleen neulomalla koko kerros 2 s oikein tai takareunastaan yhteen. Tällä kerroksella kannattaa myös jakaa silmukat kahdelle sukkapuikolle tasan, sillä viimeisellä kerroksella päätellään työ neulomalla. Tänä kannattaa tehdä poikkeuksellisesti neuleen oikealla puolella, sillä pesukinnas käännetään valmistuttuaan nurja puoli päällepäin, ja näin sille puolelle jää siistimpi päättely. Päättele siis langanpää neuleen oikealle puolelle, käännä työ ja virkkaa aloituspään langasta ketjusilmukoita siten, että saat sopivan kokoisen ripustuslenkin. Kiinnitä ketjusilmukkaketjun pää kintaaseen ketjun aloituskohdan viereen piilosilmukalla, kiristä kunnolla ja pujottele sitten loppulanka siististi kintaan sisäpuolelle.
Ja sitten vain pesulle tai pakkaamaan kinnas saippuan kanssa pukinkonttiin!

Nunnun ohje (=resepti)

419187.jpg

Tämä on lähinnä summittainen kuvaus siitä, miten tein tuon ensimmäisen ja alkuperäisen Nunnun.
Lankana on kaksinkertainen Wool ja puikkoina 5,5 mm sukkapuikot (4 kpl) sekä tavalliset pitkät puikot. Valitse omat puikkosi käyttämäsi langan mukaan.

Nunnu aloitetaan päästä: Luo sukkapuikoille 12 s kolmelle puikoille eli yhteensä 36 s. Neulo näillä silmukoilla sileää neuletta n. 10 cm. Tee kavennukset neulomalla 1 s, sitten 2 s oikein yhteen tai takareunastaan yhteen. Puikoilla on jäljellä 8 silmukkaa kullakin. Neulo kerros sileää ja siirrä samalla silmukat niin, että ne ovat kahdella puikolla, 12 silmukkaa puikollaan. Seuraavalla kerroksella neulo niin, että otat kummaltakin puikolta aina yhden silmukan ja neulot molemmat silmukat yhteen, jolloin jäljelle jää 12 silmukkaa yhdelle puikolle ja pää "sulkeutuu" alareunastaan umpinaiseksi.

Nunnun vartalo neulotaan tasona. Alkuun voit käyttää sukkapuikkoja, mutta silmukkamäärän kasvaessa kannattaa vaihtaa pitempiin puikkoihin.
Vartalossa on siis alunperin 12 silmukkaa. Neulo näillä silmukoilla 2 kerrosta ainaoikeaa ja aloita sitten lisäykset: voit lisätä joko 2 silmukkaa aina joka toisella kerroksella tai sitten lisätä yhden silmukan jokaisen kerroksen alussa. Itse lisäsin aina silmukat joka toisella kerroksella.
Tee lisäykset 2 s päässä kerroksen alusta (ja lopusta) eli neulo 2 s oikein, nosta silmukoiden välistä lanka kiertäen vasemmalle puikolle ja neulo, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Nosta taas lanka silmukoiden välistä kiertäen vasemmalle puikolle ja neulo krs loppuun. Jatka näitä lisäyksiä kunnes sinulla on 36 silmukkaa puikolla.
Nunnun kädet tehdään lisäämällä silmukoita kerroksen alkuun. Lisää 5-8 silmukkaa (minä lisäsin 5 s ja kädet olisivat ehkä voineet olla pidemmätkin) neuloen ja neulo kerroksen kaikki silmukat. Seuraavalla kerroksella lisää sama määrä silmukoita neuloen ja neulo kerros loppuun. Neulo näillä silmukoilla 4-6 kerrosta, ja kavenna sitten taas lisätyt silmukat pois kahden seuraavan kerroksen aikana. Sinulla on jälleen 36 silmukkaa puikolla.

Loppuosan vartalosta voi toteuttaa monenmuotoisena riippuen siitä, mitä eläintä tai ihmistä haluat Nunnusi muistuttavan. KissaNunnun vartalossa kavensin ensin joka toisella kerroksella, aina 2 s päässä reunasta yhteensä 10 silmukkaa, neuloin jäljelläolevilla 26 silmukalla n. 7-8 cm ja sitten kavensin jokaisella kerroksella 2 s, kunnes jäljellä oli 4 s. Näillä 4 silmukalla neuloin Nunnulle I-cordina hännän, joka on n. 16 cm pitkä.

Nunnun kokonaispituus päälaelta hännän juureen on n. 37 cm. Lopuksi neuloin 12 silmukalla aina oikeaa n. 8 cm korkean kappaleen ja laitoin sen täytteeksi pään sisään (täytteenä voi toki käyttää vanuakin, mutta näin lelusta ei ainakaan irtoa mitään vauvan suuhun, eikä ole ongelmia pesun suhteen). Pää oli tässä vaiheessa n. 11 cm leveä. Ompelin päälaen umpeen pään keskeltä n. 5 cm:n matkalta. KissaNunnun korvat muodostuivat ompelemalla pään "yläkulmat" viistosti löyhillä pistoilla korviksi ja kiristämällä kevyesti. Lopuksi kirjailin ruskealla villalangalla kissalle kasvot siten, että täytteenä oleva neulottu palanen kiinnittyi osin kasvonpistoihin kiinni. Päättelin langanpäät ja solmin kädet solmuille, ja niin oli Nunnu valmiina.

Jos haluat, että Nunnusi on pupu, voit virkata pään yläreunaan pitkät korvat ja tehdä alavartaloon toiselle puolelle pienen tupsuhännän. KoiraNunnulla voi olla pystykorvat tai lurppakorvat ihan oman makusi mukaan. Keksi itse lisää piirteitä Nunnulle! Nunnu voi olla myös tyttö, jolloin vartalon voi muotoilla mekkomaiseksi, tai Nunnu voi olla poika, jolloin vartalon alaosan voi neuloa kahdessa osassa housuiksi.

Jos neulot Nunnusta oikein ison, se voi toimia päiväunihuopana, oikein pieni Nunnu mahtuu mukavasti matkaleluksi minne vain. Puuvillalangasta toteutettuna Nunnu voi olla myös kiva kylpykaveri ja pesulappu. Mahdollisuudet ovat (lähes ) rajattomat!

Nunnu on oma mallini, mutta se on paljon velkaa olemassaolostaan amerikkalaisen lankavalmistaja Lion Brandin nettisivuilta löytyvälle pupulelulle. Nunnu on oma sovellukseni kyseisestä lelusta, joten alkuperäinen idea on sieltä peräisin. Tästä syystä toivon, ettet tee Nunnuja myyntiin edes luvallani, vaan teet niitä ainoastaan omaan käyttöön, lahjaksi, arpajaisvoitoiksi tai hyväntekeväisyyteen. Oma inspiraationi Nunnuun tuli siitä, että pohdin, olisiko jokin helppo, nopea ja kiva lelu, jota voisi tehdä esim. Vaaka ry:lle tai lastensairaaloihin lahjoitettavaksi. Nunnun idea on testattu tosielämässä, sillä aiemmin mainitulla Lion Brandin ohjeella tehty lelu meni joululahjaksi lasteni serkulle (1 v), ja olin itse todistamassa sen välitöntä suosiota: lelua hellittiin, väänneltiin, käänneltiin ja pureskeltiin autuaasti välittömästi paketista purkamisen jälkeen antaumuksella!

Joten ole hyvä: neulo muutama Nunnu ja ilahduta joko tuttua tai tuntematonta lasta!

Pesusieni

Pesusienen neulomiseen voit käyttää kalastajanlankaa, puuvillankoja sekä pellavalankoja, aivan oman maun ja karheustarpeen mukaan. Tähän projektiin voit loistavasti upottaa jämälankojasi, sillä sieneen kuluu yhtä säiettä n. 25-30 g. Pesusientä voi neuloa ohuemmilla tai paksummilla puikoilla, tässä nimenomaisessa ohjeessa on käytetty 5 mm:n puikkoja ja pesusieni on neulottu kaksinkertaisella langalla, toisena säikeenä Tallinnasta tuotu pellavalanka ja toisena puuvillalanka, jonka puikkosuositus on 3 mm. Näillä koordinaateilla voi hyvin neuloa myös esim. kaksinkertaisesta Tennesseestä. Jos puikkokoko tuntuu liian pieneltä, ota isommat käyttöön. Mallineule on ainaoikeaa, ja tästä työstä selviää aivan aloittelijakin. 

Luo 10 silmukkaa ja neulo 2 kerrosta ainaoikeaa. Seuraavalla kerroksella (oikea puoli)  neulo jokainen silmukka sekä etu- että takareunastaan = 20 silmukkaa. Neulo yksi kerros näillä silmukoilla. Jatka silmukoiden lisäämistä joka toisella kerroksella siten, että lisäät tasaisesti 5 silmukkaa lisäyskerroksella (oikea puoli) ja neulo sitten seuraava kerros ilman lisäyksiä. Itse olen tehnyt lisäykset neulomalla joka viidennen silmukan kahteen kertaan, mutta voit vapaasti valita oman lisäystapasi.

Silmukkamäärä kasvaa siis 5 silmukalla jokaisella lisäyskerroksella. Jatka lisäyksiä kunnes sinulla on puikoilla 45 silmukkaa. Neulo näillä silmukoilla 10-12 kerrosta ainaoikeaa ilman lisäyksiä.

Sitten onkin jo aika ryhtyä kaventamaan: Kavenna joka toisella kerroksella (oikea puoli) 5 silmukkaa. Itse käytin ylivetokavennusta, mutta kavennustapa on vapaasti valittavissasi. Vähennä 5 silmukkaa joka toisella kerroksella kunnes sinulla on 20 silmukkaa puikolla. Seuraavalla vähennyskerroksella kavenna 10 silmukkaa = 10 silmukkaa, neulo vielä näillä silmukoilla kaksi kerrosta. Älä päättele silmukoita, mutta katkaise lanka ja jätä reilu mitta (väh. 40 cm) "hännäksi".

Ota reilun kokoinen parsinneula ja pujota "häntä" neulansilmään. Sen jälkeen pujota neula päättelemättömien silmukoiden läpi ja kiristä, ompele pari pistoa kiristyskohtaan ja ompele sen jälkeen "sivusauma" mahdollisimman huomaamattomasti yhteen. Kun pääset toiseen päähän, pujottele lanka neulan avulla "päätysilmukoiden" läpi niin, että saat toisenkin päädyn kiristettyä samaan tapaan kuin ensimmäisenkin. Taita pesusieni niin, että kiristetyt päät tulevat kohdakkain, ja ompele pesusieni muotoonsa muutamalla pistolla kiristettyjen päiden läpi. Sitten vain päättele langat ja pesusienesi on valmis käyttöön!

Tällä ohjeella pesusienen läpimitasta tulee n. 15 cm. Jos haluat tehdä pesusienestäsi esim. kasvojen pesuun soveltuvan pikkusienen, käytä vain yhtä säiettä ja 3 mm:n puikkoja. Tai jos haluat todella reilun kokoisen pesusienen, käytä paksumpaa lankaa tai useampaa säiettä ja paksumpia puikkoja. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaimman yhdistelmän!

Kuvassa tekemiäni pesusieniä, joissa on useimmissa toisena säikeenä joko kalastajanlanka tai pellavalanka (kova) ja toisena tennessee tai jokin vastaava puuvillalanka (pehmeä). Jos haluat tehdä pesusienesi pehmeästä langasta, sopivia vaihtoehtoja ovat esim. Samos tai Maxi, tai mikä tahansa paksumpi puuvillalanka, jota neulotaan normaalisti puikoilla 4-6 mm.

277266.jpg