... ei tarvitse takkia töihin lähtiessään ...lapsetkaan eivät tarvitse takkia "hoitoon lähtiessään" ...autossa on niin kuuma heti aamusta, että ainoa, mitä kaipaa, on kiuas nurkkaan ja kipollinen vettä ... sukkalaatikkoon kasvaa hämähäkinseittejä ... pyykinarulla liehuu iloinen liputus aamuin, päivin ja öin ... ajellaan skootterilla shortsit jalassa uimaan ... keskenlukuisia kirjoja on vähintään kolme ... jäätelöä pitää ostaa kotipakastimeen muutaman kerran viikossa ... ulkona syöminen tarkoittaa sitä, että lautanen kannetaan takaterassille ... lapset naukuvat viisi kertaa päivässä uimaan ... on oikeasti liian kuuma virkata tai neuloa, edes ulkona!

Minulla on menossa alkukesän käsityöblokki. Se ei tosiaankaan tarkoita sitä, ettei käsitöitä tehtäisi, tokihan niitä tehdään, mutta mikään ei vain valmistu, sillä koko ajan pitää aloittaa uutta. Ai miksikö? Että löytyisi edes yksi sellainen käsityö, jota voisi tehdä ulkona auringonpaisteessa. Toistaiseksi olen aloittanut erinäisiä töitä, mutta yksikään ei kelpaa auringonottotyöksi.

Millainen auringonottotyön sitten pitäisi olla?  Mietitäänpä... sen pitäisi olla sopivan pieni, siis sellainen, ettei se esimerkiksi valu polville ja siten estä tasaista ruskettumista. Sen pitäisi olla mieluummin väriltään vaalea, ettei se ime kaikkea aurinkoa itseensä, mutta toisaalta - ulkona käsitöitä tehdessä värin pitäisi olla myös likasietoinen. Työssä saa olla vain yksi väri, ettei tarvitse liata useampaa lankakerää kerrallaan, ja koko käsityön voi napata yhdellä kädellä mukaansa. Lanka pitää muistaa aloittaa kerän sisältä, sillä kerän ulkopuolelta aloitettuna kerä pyörii koko ajan, pahimmillaan hiekassa tai nurmikolla... Auringonottotyössä ei voi olla sukkapuikkoja, sillä sukkapuikot katoavat jonnekin ulkotiloissa, ja muutenkin - eikös tässä ollut ihan riittävästi vaikeusastetta ilman, että täytyy sohlata useamman puikon kanssa???? Virkkuukoukku on likipitäen täydellinen valinta, mutta ihan kaikkea ei voi virkkuukoukullakaan tehdä. Neuletyössä pyöröpuikko on ehdoton valinta, kunhan kyseessä on A:lla alkava puikkomerkki, jossa lanka liikkuu, vaikka auringossa tulee hiki ja kuuma ja lankakin on nihkeätä. Tosin bambu on vielä luontevampi valinta ulkona tehtävään käsityöhön, sillä bambupuikko maatuu unohtuessaan ulos luontoon... Auringossa ei ole kiva työstää villaa, sillä kunnon hehkutuksessa jopa omat ihokarvat alkavat tuntua liian tanakalta karvapeitteeltä, joten puuvilla lienee luonnollinen valinta auringonottokäsityön materiaaliksi. Mieluiten työn pitää olla sellainen, ettei siihen tarvita ohjetta, sillä neule- ja virkkausohjekirjoja ei ulos kannata viedä, ne vain likaantuvat siellä, ja kopioitu ohjepaperi lähtee ensimmäisen tuulen mukana mukavampiin maisemiin... ja toisaalta, eihän auringossa oikein pysty ajattelemaankaan, joten yksinkertaista sen olla pitää.

Ja kun kaikki edellä olevat asiat on huomioitu, tulen yleensä siihen tulokseen, että a) tiskirättejä on taloudessa jo tarpeeksi, b) oikeastaan pitäisi jo ryhtyä tekemään lounasta perheelle ja c) ruokalevolla auringossa ei voi istua, ja maaten ei voi tehdä käsitöitä. Ja niin jää taas yksi käsityö odottamaan hetkeä, jolloin aurinko ei enää paista...

--------

Ihan muissa asioissa todettakoon, että rivitanssi olisi tosi mukavaa, jos buutsejani ei olisi hankittu ennen kahta lasta ja ilman suhteellinen lämpötila, kosteus sekä tanssijan ikä olisivat kaikki mieluiten alle kolmekymmentä - astetta, prosenttia tai vuotta. Vielä mukavampaa olisi, jos joku olisi muistuttanut minua siitä, että ennen kolmen tunnin tanssirupeamaa kannattaisi keski-ikäisenä venytellä sekä ennen että jälkeenkinpäin... On se kumma, että jos ei sitä hanki kolmen päivän kankkusta, niin sitten kolmen päivän maitohappojäykkyyden...