Ihan hyvä vuosihan tuo oli 2009, mutta on se kai aina 365 päivän välein vaihdettava uuteen ja ehompaan. Vuoden vaihtuessa juohtuu aina mieleeni lapsuuden vuodenvaihteet. Muistan silloin ajatelleeni, että apua, vuonna 2000 olen 37-vuotias! Silloin vuosi 2000 tuntui kaukaiselta. Niinpä. Totuus iski taas takavasemmalta; tänään on jo vuosi 2010. Kyllä se Leinon Eino oli oikeassa sanoessaan, että "haihtuvi nuoruus niinkuin vierivä virta". Tässä sitä sitten istutaan, joen partaalla, ja vuodet menevät ohi kuin tukkilautta kosken kuohuissa.

Mutta se tästä runollisuudesta. Vuosi 2009 on vielä päätöstään vailla. Pitää esitellä viimeiset käsityöt ja summata vähän yhteen vuoden töitä. Vuoden viime minuuteilla tuli valmiiksi vielä yksi huivi:

Ruskeaa seiskaveikkaa 180 g, 4,5 mm:n koukulla virkaten. Malli se iänikuinen oma. Tämä on toki vielä kylvettämättä ja pingottamattakin, mutta päätelty ja valmis, joten katsotaan valmistuneeksi vielä viime vuoden puolella.

Uddevallat (yhdeksäs pari) valmistui jo muutama päivä sitten, ja sai ensikasteensakin jo uuden vuoden aatonaattona Tikkurilan Valtti-Areenalla, kun pojat pelasivat harjoitusmatsin Kiekko-Vantaata vastaan. Lankana Gjestalin Janne, 30 g, ja puikot 3.5 mm:n lyhyet sukkapuikot.

Kummitytön vaaleanpunainen huivikin on nyt pingoteltu ja valmis. Nallea, 145 g. Äitinsä huivi on vielä vasta ajatuksissa, mutta eiköhän se tästä, pikapuoliin, sekin.

Ravelryn joululahjavaihdosta sain kirjan Knitting New Scarves, ja sieltä kokeilin ensin mallia Tilted Blocks. Tämä on neulottu Regian Hand dye effectistä kaksinkertaisena, koko kerä siihen hupsahti eli 100 g. Puikot 5 mm. Kovin on lepsua tämä lankaa, mutta ehkä tämä jonkun kaulaa lämmittää, joskus.

Ja tässä heti toinen Tilted Blocks, lanka Annariulta pikkujoululahjana saatu Fortissima Socka Mexico, kaksinkertaisena, ja puikot edelleen 5 mm. Tästä tuli ihanan kuohkea, pehmeä ja lämmin huivi, joka on jo lämmittänyt parina päivänä kaulaani. Koko kerä meni tähänkin eli 100 g.

Nyt ei olekaan puikoilla tai koukulla yhtään mitään. En ole jaksanut aloittaa uutta, sillä en osaa päättää, mitä tekisin. Eiköhän tuo valkene viimeistään huomiseen mennessä, saattaapi tämä vuoden ensimmäinen päivä mennä ilman käsitöitä vallan... Isännälle pitäisi neuloa ne uudet tossut, kun vanhat menivät puhki jo aikoja sitten.

***

Mutta saldoihin. Vuoden aikana lankaa kului reilut 17 kiloa. Hankitun langan määrää en uskalla arvailla, vielä vuoden viimeisenäkin päivänä meille muutti Citymarketin alesta 700 g Tempoa. Purot ja seiskaveikat olikin marketin hyllyltä hamstrattu tarkasti, mutta Tempoa oli vielä muutamassa värissä pari kerää per väri.

Tuo 17 kiloa ja rapiat päälle on kulunut yli 200 työhön. Osa on ollut tosi pieniä, kuten arpajaisvoitoiksi tehtaillut kynänsuojukset, suurin langankuluttaja taisi olla uusi vessan matto. Siihen väliin mahtuu monenlaista, mm. 97 pipoa, 41 huivia, 13 tiskirättiä ja 9 paria Uddevalla -kämmekkäitä. Yhden varsinaisen vaatekappaleen sain viimeisteltyä, nimittäin kummitytön boleron, mutta iänkaiken kohta WIPpeinä roikkunutta ovat edelleen WIPpejä. Höh!

Uudelle vuodelle en ole tehnyt lupauksia. Toiveita on kyllä: painoa alas, kuntoa ylös, huusholli kuntoon ja useammin siistiksi. Monista luottamustoimistani haluaisin eroon, edes yhdestä, ja lisää en ota sitten millään. Käsitöiden suhteen toivon, että lankaa lähtee talosta enemmän kuin sitä tulee tänne päin - siinäpä oikeastaan se suurin toive. Mukava olisi myös saada aikaan muutama vaatekappale, lapsille puserot ja itselle ainakin hame sekä pari jakkua. Tai edes yksi villapusero.

***

Kiitos teille kaikille kuluneesta vuodesta. Monta kertaa on ollut hymy huulilla ja liikutuksenkin tippa linssissä, kun olen kommenttejanne lukenut. On outoa, mutta hyvin palkitsevaa huomata, että juttujani jaksetaan lukea. Toivon teille kaikille, niin tutuille kuin tuntemattomillekin antoisaa ja hyvää uutta vuotta 2010!